Tradicija in zgodovina

Na kamnitem portalu stavbe današnjega gostišča je zapisana letnica 1869, ki nas opomni na njeno častitljivo starost in furmansko poreklo. Vklesano ime Marije Žetko je svojevrstna posebnost in verjetno edino žensko ime v Sloveniji, zapisano na vhodnem portalu.

Gostilniška vrata so bila dolgo po drugi svetovni vojni zaprta, dokler nista stavbe leta 1968 s sodobnimi posegi ponovno preuredila v gostilno domačina Draga in Anton Sotlar in ji vdihnila pečat krajevne pristnosti in domačnosti.

Gostinsko tradicijo danes uspešno nadaljujeta sin Marijan z ženo Marto in otroki v okviru družinskega podjetja 4 M d.o.o. Senožeče. Skupaj z zaposlenimi si prizadevajo ohranjati zlasti tradicionalno krajevno kulinariko s poudarkom na pristnih in žlahtnih okusih Krasa.

tradicija1.jpg tradicija2.jpg tradicija3.jpg tradicija4.jpg

 

Gospodar Marijan Sotlar je vsestranski človek. Verjetno je najširšemu krogu ljudi poznan kot strelski talent. V svojih najboljših časih je bil celo balkanski prvak v streljanju na glinaste golobe, v disciplini trap. Dosegel je tudi olimpijsko normo. Je tudi dolgoletni aktivni član zelene druščine. Izkušnjo, ki jo je doživel kot lovec, je v lanskem letu izlil na papir in je bila kot lovska črtica objavljena v glasilu Lovec. Izredno zanimivo pisanje si oglejte tukaj.

Napisal je tudi nekaj zanimivih tekstov za gledališke predstave, eno (v domačem senožeškem narečju) je med drugim režiral tudi mojster Gojmir Lešnjak - Gojc. Več let je tudi aktivni član podružničnega kluba dobrodelne organizacije Lions club in je kot večletni tajnik od mednarodnega predsednika prejel priznanje. Kot eden glavnih organizatorjev in pobudnikov je začel s prirejanjem sedaj že tradicionalne prireditve Pastirske igre v Senožečah, ki si jo je ogledalo že več tisoč ljudi.

Svoj izredni smisel za humor že aktivno prenaša na svoje vnuke, ki imajo nonota zelo radi. Sedaj "na stara leta" pa je, bolj po naključju kot hote, puško in pisalo zamenjal za kuhalnico in se več kot odlično izkazal kot mojster sladkih dobrot. Njegove posebnosti, tako po okusu kot po izgledu, s ponosom krasijo naš jedilni list in posebno ponudbo. Večina ljudi, ki poskusi njegove kremšnite, se strinja, da se blejske pred temi, ki jih naredi nono Marijan, lahko čisto zares skrijejo.

O njem bi lahko še na dolgo in široko pisali, pa se bojimo za gumb na vaši miški, da se ne bi "znucal"... :)

lastniki2.jpg lastniki5.jpg lastniki3.jpg lastniki4.jpg